AMSTERDAM - Vrouwen zijn in toenemende mate financieel onafhankelijk. In 2000 kon 40 procent van de vrouwen tussen de 15 en 65 jaar voor zichzelf zorgen, vier jaar later is dat bijna 45 procent.

De stijging wordt veroorzaakt doordat steeds meer vrouwen werken, blijkt maandag uit een publicatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het percentage mannen in dezelfde leeftijdsgroep dat zijn eigen broek kan ophouden is in dezelfde periode gedaald van 78 naar 76 procent. Het CBS wijt dit aan een groeiend aantal mannen met een werkloosheidsuitkering.

Stoppen

Vooral vrouwen tot 25 jaar zijn financieel onafhankelijk. Als er kinderen komen kiezen zij er vaak voor om minder te werken of helemaal te stoppen. Na hun veertigste jaar stijgt het aandeel vrouwen dat zichzelf kan bedruipen weer en vijf jaar later neemt het weer af.

Volgens het CBS zijn 50-plussers vaker afhankelijk van een uitkering dan jongeren. Mannen kunnen daarbij terugvallen op een relatief hoge uitkering, doordat zij een hoger inkomen hadden. Daardoor blijft ook het aandeel financieel onafhankelijke mannen op latere leeftijd hoog. Vrouwen hebben doorgaans een minder hoge uitkering opgebouwd.