AMSTELVEEN - De meeste werknemers willen voor een nieuwe baan niet verhuizen. Ruim 70 procent blijkt de komende twee jaar niet bereid te zijn om elders te gaan wonen voor het werk. De meesten zoeken een andere baan het liefst binnen een reisafstand van 38 minuten.

Dat staat in het dinsdag gepresenteerde Arbeidsmarkt Onderzoek van de verkoop- en marketingorganisatie voor regionale dagbladen NRp. Daarvoor zijn 6000 werknemers ondervraagd.

De afgelopen twee jaar is bijna een kwart van de werknemers van baan veranderd. Op dit moment zoekt eenderde een andere werkkring. Mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan, vinden vooral een goede werksfeer en interessant werk van belang.

Naast de vraag of ze moeten te verhuizen, letten de zoekende werknemers op de kwaliteit van de producten of diensten van hun mogelijke nieuwe werkgever en de toekomstperspectieven van het desbetreffende bedrijf. Het aspect 'salaris' komt pas op de zesde plaats. Mensen met een vmbo- of mbo-opleiding vinden salariëring en secundaire arbeidsvoorwaarden belangrijker dan werknemers die op wetenschappelijk of hbo-niveau zijn opgeleid.

Uit het onderzoek blijkt dat 58 procent van de banenzoekers in regionale dagbladen kijkt naar personeelsadvertenties. Minder vaak wordt gezocht op internet, in landelijke kranten of vakbladen. Volgens het onderzoek komt een op de zes mensen via een advertentie in een regionaal dagblad met zijn huidige werkgever in contact.