AMSTERDAM - Vooral de bankensector stond dinsdag op de Europese effectenbeurzen onder druk. In Duitsland wordt het signaal naar de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente te verlagen scherper nu het vertrouwen van het Duitse bedrijfsleven in de economie blijft dalen. In Frankrijk lijkt een verdere concentratie van het bankwezen op handen na de overname van een belang in Crédit Lyonnais door BNP Paribas.

Beursstemming (video): Futures VS zetten Damrak lager.
ING verliest op herplaatsing aandelen, Wessanen omlaag ondanks goede cijfers, Vendex & Pink stijgen.

Beursjournaal (video): ING herplaatst 36 miljoen aandelen.
Verder: Winstalarm Wessanen blijft uit, cijfers Q3 redelijk. Vendex verkoopt it-bedrijf aan PinkRoccade.

Op de beursvloer in Amsterdam trok het aandeel ING de meeste aandacht door een verlies van bijna 5 procent op 18,57 euro. De AEX zakte in de loop van de ochtend verder naar een verlies van 1,2 procent of 4,46 punten op 354,13.

ING gaat 136 miljoen eigen aandelen herplaatsen waardoor volgens analisten een verwatering plaatsvindt van ongeveer 2 procent. Dat beviel beleggers slecht. Branchegenoten werden meegetrokken door de zwaargewicht en door de turbulentie op bankengebied in Europa. Fortis leverde 2 procent in op 17,74, Aegon 2,3 procent op 14,79, Van der Moolen 0,5 procent op 22,83 en ABN Amro 0,8 procent op 17 euro rond.

Getronics

Getronics is onverdroten bezig met een wonderbaarlijk herstel. Beleggers lijken de weg naar het aandeel weer geheel te hebben teruggevonden. In nog geen week tijd is het fonds bijna tweemaal zoveel waard geworden. Inmiddels staat Getronics op 83 eurocent, inclusief de stijging van bijna 8 procent dinsdagmorgen. Beleggers dumpten het aandeel eerder massaal na een kredietbeoordeling van CSFB. Daaruit hadden ze abusievelijk opgemaakt dat het bedrijf op sterven na dood was.

De beurs van Parijs bleef op verlies staan (minus 1 procent). Londen kwam 0,65 procent lager te staan en Frankfurt was 0,7 procent lager. De daling van de Ifo-index, die het vertrouwen van het Duitse bedrijfsleven in de economie weergeeft, werd aanvankelijk meevallend gevonden. Later bleken de beleggers er toch niet zo mee te zijn ingenomen.

De handel liet een kalm beeld zien. De beleggers wachtten op gegevens die later op de dag komen. Zo wordt de index van het Amerikaanse consumentenvertrouwen gepubliceerd en wordt de tweede raming van de groei van de Amerikaanse economie in het derde kwartaal vrijgegeven. Wat dat laatste betreft voorzien de analisten een sterkere groei dan in de eerste opgave werd gemeld.

Van Wall Street ging vrijwel geen impuls uit. De koersen daar waren maandag weliswaar overwegend hoger gesloten, maar van een sterke stijging was geen sprake.

Dinsdagmorgen werd bekend dat de verkoop van mobiele telefoons over de hele wereld in het afgelopen kwartaal met 7,8 procent is gegroeid tot 104,3 miljoen stuks. Voor de tweede maal in het bestaan van de gsm's kwam de verkoop in een kwartaal boven de honderd miljoen uit. Nokia bleek het meest te hebben verkocht, maar het aandeel van dit Finse concern was 1,65 procent lager. Ericsson, dat een stuk minder mobiele telefoons verkocht dan Nokia, kwam er bekaaid af met een koersdaling van 5,7 procent.

Euro

De euro zakte wat weg, tot 0,9905 dolar. De slotkoers maandag bedroeg 0,9930 dollar. Tegenover het pond sterling kwam de euro met een koers van 0,6345 vrijwel niet van zijn plaats.