LONDEN - Directeur Ulrich Bez van Aston Martin wil met hulp van investeerders de Engelse autofabrikant kopen van Ford. De Amerikaanse autofabrikant zette Aston Martin afgelopen week in de etalage. Ook een Amerikaans consortium van durfkapitalisten geleid door de oud-topman van Ford, Jac Nasser, is in de race voor het legendarische automerk. Dat schijft The Sunday Times op basis van bronnen bij Ford.

Aston Martin maakt deel uit van de Ford-divisie Premier Automotive Group, waartoe ook Jaguar, Volvo en Land Rover behoren. Ford zei eerder dat er nog geen plannen zijn om deze merken ook in de uitverkoop te doen. Sommige analisten denken dat Aston Martin 1 miljard pond (1,49 miljard euro) opbrengt. Bez onthoudt zich van commentaar.

Strategie

De mogelijke verkoop van het gerenommeerde Britse automerk maakt deel uit van een herziening van de strategie van Ford. Het concern kampt met een scherp gedaalde verkoop op de belangrijke Amerikaanse automarkt en leed in de eerste helft van dit jaar een verlies van 1,45 miljard dollar.

Om de kosten te drukken en de resultaten te verbeteren schrapt Ford 30.000 banen en worden veertien fabrieken in Noord-Amerika gesloten. Ook onderzoekt het bedrijf de verkoop van bedrijfsonderdelen, zoals de financieringstak Ford Motor Credit.

Bond

Aston Martin werd vooral bekend door de James Bond-films in de jaren zestig met acteur Sean Connery. Het was de favoriete auto van de flamboyante geheim agent 007. In de nieuwe James Bond-film Casino Royal zal de Aston Martin DBS zijn opwachting maken. Veel Britse beroemdheden zoals voetballer Wayne Rooney, popster Elton John en ex-Spice Girl Geri Halliwell zijn bezitters van een Aston Martin.

De geschiedenis van het automerk gaat terug tot 1913. De fabriek van Aston Martin staat in de plaats Gaydon in het midden van Groot-Brittannië. Er werken ongeveer duizend mensen. Ford nam in 1986 een meerderheidsbelang in het merk en kreeg zeven jaar later de volledige controle.