DEN HAAG - FNV Bondgenoten vindt de bezuinigingen op de overheid in het ontwerpverkiezingsprogramma van de PvdA aan de hoge kant. De bond denkt dat de PvdA er goed aan doet om met een betere onderbouwing te komen, voordat er allerlei draconische maatregelen worden genomen. Die bezuinigingen mogen niet ten koste gaan van de dienstverlening aan de burger, aldus de FNV zondag in een eerste reactie op het volledige programma.

De bond is wel tevreden over de nadruk die de partij legt op eerlijk delen. Zo steunt de FNV de ideeën over kinderopvang en voor meer geld voor zorg en onderwijs.

CNV

Het CNV zet vraagtekens bij de financiële onderbouwing van het verkiezingsprogramma. De overheid moet met allerlei subsidies, fiscale stimulansen en boetes de economische bedrijvigheid sturen, maar de partij wil ook miljarden op het Rijk, provincies en gemeenten bezuinigen.

Het doel van de partij om de overheid "dichterbij en toegankelijker" te maken lijkt hiermee niet gediend, meent voorzitter René Paas van de christelijke vakcentrale. Hij noemt het pleidooi voor een grotere en meer sturende overheid "weinig modieus".

Kinderopvang

Paas constateert dat de PvdA, na de VVD, de tweede partij is die 'gratis kinderopvang' voorstelt. Gaat het de liberalen erom zo veel mogelijk mensen aan het werk te zetten, de sociaaldemocraten zien gratis kinderopvang voor drie dagen per week als een basisvoorziening.

Paas vindt het voorstel verleidelijk, maar vraagt zich af of belastinggeld goed wordt besteed, als zelfs mensen met hoge inkomens niets voor kinderopvang hoeven te betalen.

VNO

De werkgeversorganisatie VNO-NCW is niet blij met het plan van de PvdA om de vennootschapsbelasting veel minder te verlagen dan het kabinet van plan is. De sociaaldemocraten willen in hun verkiezingsprogramma het tarief niet verlagen naar 25,5 procent, maar naar 28,5 procent over de winst van de bedrijven. Dat scheelt 1,2 miljard euro ten opzichte van het plan van het kabinet.

Volgens VNO-NCW is een drastische verlaging noodzakelijk om het belastingklimaat in Nederland aantrekkelijker te maken in vergelijking met andere landen. Lagere belasting is bovendien goed om de bedrijvigheid te stimuleren.

JSF

De werkgevers zijn er ook niet gelukkig mee dat de sociaal-democraten willen dat Nederland uit de samenwerking rond ontwikkeling en productie van het gevechtsvliegtuig JSF stapt.

VNO-NCW vreest dat deze bezuiniging van 50 miljoen euro ten koste gaat van de technologische vernieuwing die Nederland hard nodig heeft. In een eerste voorlopige reactie zegt een woordvoerder van VNO-NCW wel positief te staan tegenover de gedachte om minder ambtenaren aan het bureau te hebben en meer mensen in scholen en op straat.