AMSTERDAM - Meer dan de helft van de VVD-stemmers is tegen bezuinigingen op de sociale zekerheid, een van de onderdelen uit het nieuwe verkiezingsprogramma van de partij. Dat bleek zondag uit de politieke peilingen van Maurice de Hond.

Ook het VVD-plan om de start- en landingsbanen van Schiphol in zee aan te leggen kan niet rekenen op een meerderheid van de eigen aanhang. Uit het onderzoek van De Hond blijkt dat 44 procent van de VVD-kiezers zich kan vinden in bezuinigingen op de sociale zekerheid. 47 procent ziet wel iets in een luchthaven in zee.

Kinderopvang

Iets meer dan de helft (54 procent) van de liberale aanhang kan zich vinden in gratis kinderopvang voor iedereen die werkt. Tweederde steunt het plan dat men na zijn 65e niet meer hoeft te werken.

Afschaffing van de bijstand voor mensen onder de 27 kan rekenen op de sympathie van 74 procent van de VVD-stemmers. Met een belastingverlaging van 3 procentpunt over alle schijven is 78 procent het eens. Verreweg het meest enthousiast is de VVD-aanhang over het standpunt 'afblijven van de aftrekbaarheid van de hypotheekrente' (82 procent).