ROTTERDAM - IJsmerk Ben & Jerry's gaat samenwerken met het keurmerk Max Havelaar. Er komt een vanille-ijs op de markt onder de noemer 'heerlijk eerlijk' met het keurmerk. Het is de bedoeling op termijn alle ijsproducten met het keurmerk gecertificeerd te krijgen. Dat maakte Ben & Jerry's zondag bekend.

Het ijs is voorzien van vanille en suiker waarvoor de boeren een "eerlijke prijs" uitbetaald krijgen. De vanille komt uit India en het ruitsuiker uit Paraguay.

Ben & Jerry's is een onderdeel van het voedingsmiddelenbedrijf Unilever. De dochteronderneming produceert niet alleen ijsjes, maar probeert ook maatschappelijke doelen te ondersteunen, zoals Warchild, Stichting Natuur en Milieu en het Wereld Natuur Fonds.

Achtergrond

Ben & Jerry's heeft een activistische achtergrond. De oprichters Ben Cohen en Jerry Greenfield combineerden op succesvolle wijze ijs en actievoeren.

"Niemand wil iets kopen dat is gemaakt op basis van uitbuiting van anderen", aldus Jerry Greenfield. Moederbedrijf Unilever is vooralsnog niet van plan het keurmerk te gebruiken voor het ijs van Ola en Hertog.