WASHINGTON - Een aantal opkomende markten in het Midden-Oosten, Azië en Zuid-Amerika verzet zich tegen een hervormingsplan van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat landen met een forse economische groei meer stemrecht geeft. Dat hebben bronnen binnen het IMF gezegd.

De leden van het IMF zijn vrijdag akkoord gegaan met het hervormingsplan, dat vooral China, Zuid-Korea, Turkije en Mexico meer invloed op de koers van het fonds geeft. Het hoogste bestuur van het IMF moet het pakket maatregelen nog wel goedkeuren tijdens de jaarvergadering volgende maand in september.

Het is volgens de bronnen echter maar de vraag of dat gebeurt nu een flink aantal landen zich verzet. Tijdens de IMF-vergadering van deze week uitten Brazilië, Argentinië en India stevige kritiek op het voorstel van het IMF. Zo'n 33 andere landen (waaronder Maleisië, Saudi Arabië, Iran en Egypte) weigerden te stemmen en onthielden zo hun steun.

IMF-directeur Rodrigo Rato zei vrijdag in een verklaring niets over de kritiek van de opkomende landen. Hij ziet in de uitkomst van de stemming juist steun om de hervormingen door te zetten. De stemverhoudingen binnen het IMF vormen een politiek gevoelig onderwerp. Veel landen die een grote economische groei doormaken, vinden dat zij meer zeggenschap binnen het fonds moeten krijgen.