PARIJS/LYON - Bijna 90 procent van vluchten in Frankrijk is dinsdag afgelast als gevolg van een staking van verkeersleiders die tot woensdagochtend duurt. Luchtverkeer over Frankrijk wordt omgeleid. De internationale luchthavens in en rond Parijs werkten dinsdagmorgen ongeveer eenvijfde van hun programma af.

De staking moet steun bieden aan werknemers van andere instellingen. Bij de Nationale Spoorwegmaatschappij SNCF was weinig te merken van een staking. De meeste treinen reden gewoon. Werknemers van overheidsbedrijven en -instellingen houden dinsdagmiddag in de hoofdstad Parijs een manifestatie.

Ze ageren vooral tegen voorgenomen privatiseringen en ontslagen. In andere grote steden zoals Bordeaux, Marseille, Nancy en Toulouse is het openbaar vervoer wel door stakingen getroffen.

De vrachtrijders die sinds zondagavond acties houden voor betere arbeidsvoorwaarden, zijn vooralsnog zeer sporadisch actief. Er is dinsdag een blokkade opgericht bij het West-Franse Sablé-sur-Sarthe, omdat die plaats de politieke uitvalsbasis is van de Franse minister van Sociale Zaken François Fillon is.

Bij de ondernemingen die de autosnelwegen exploiteren, is ook opgeroepen tot een staking maar het is onduidelijk of en wanneer die plaatsheeft.