MUNCHEN - Een nieuw vleesschandaal in Duitsland wordt steeds omvangrijker. Bedorven vlees dat in de deelstaat Beieren is ontdekt is ook elders in Duitsland en in het buitenland verkocht. In welke landen van de Europese Unie is nog onbekend, meldden de Duitse autoriteiten vrijdag.

Controleurs hebben vrijdag in Beieren 80 ton bedorven vlees bij twee distributeurs in beslag genomen, een dag nadat al 10 ton was geconfisqueerd. Het gaat om ingevroren kalkoen-, varkens- en rundvlees dat vier jaar over tijd was.

Het vlees, dat volgens een controleur "groen uitsloeg en misselijk makend was", is verkocht aan vooral shoarmazaken en Aziatische restaurants. In de Beierse stad München zijn vrijdag invallen gedaan in eettenten. Van de twintig steekproeven bleken er zeventien niet in orde.

Geen gevaar

Ook elders in Duitsland zijn controleurs op zoek naar bedorven vlees. Volgens de autoriteiten is er geen gevaar voor de volksgezondheid. In november werden in Duitsland ook al grote partijen bedorven vlees in beslag genomen.

De Duitse minister van Landbouw, Horst Seehofer, nam daarop maatregelen om de vleeszwendel aan te pakken. Hij kondigde een forse uitbreiding van de inspecties in koelhuizen, winkels en eetgelegenheden aan en beloofde de samenwerking tussen de betrokken autoriteiten en deelstaten te verbeteren.