AMSTERDAM - De nieuwe, extra beveiliging van geldautomaten is al weer gekraakt. Het is criminelen deze zomer gelukt de 'voorzetmondjes' van geldautomaten zo te manipuleren dat ze de magneetstrip op pinpassen konden kopiëren. Zo bevestigde de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vrijdag een bericht hierover in het AD.

In onder meer Eindhoven, Tilburg en Vianen konden zogenoemde 'skimmers' hun slag slaan. Ze kijken over de schouder mee als iemand de pincode intoetst of ze gebruiken daarvoor een minicamera die ze bijvoorbeeld aan de zijkant van een pinautomaat hangen. Vervolgens wordt met een namaakpasje de rekening van de argeloze klant geplunderd.

Skimmers

"Na de invoering van de voorzetmondjes begin dit jaar was het kraken tot vrijwel nul teruggebracht, maar in juni en juli ging het weer mis", aldus Gijs Boudewijn, hoofd betalingen van de NVB. "Er is een nieuwe generatie skimmers opgestaan. Criminelen ontwikkelen maatwerk voor een bepaald type geldautomaat."

Het kopiëren van de magneetstrip gaat volgens hem net zo makkelijk als het kopiëren van een videotape of cassettebandje. "Maar je hebt er niks aan zonder een pincode. Nieuwe passen worden voorzien van een chip, die is nog veiliger."

Aangiftes

Volgens Boudewijn zijn inmiddels honderden aangiftes binnengekomen. "In absolute termen valt dat mee, maar het zal je maar overkomen." Overigens krijgen gedupeerden hun geld terug.