ARNHEM - Personeel van de vier grote energiebedrijven, waaronder Nuon en Essent, is van plan bij de voetbalinterland Nederland - Wit-Rusland actie te voeren tegen de splitsing van de energiebedrijven. Tijdens het duel van woensdag willen ze het licht uitdraaien in en rond het PSV-stadion in Eindhoven.

EnergieNed noemt de voorgenomen stroomonderbreking "buiten de orde". De brancheorganisatie van energiebedrijven roept het Landelijk Medezeggenschapsplatform Energiedistributiebedrijven (LME) op af te zien van de actie. "Gelet op het maatschappelijk belang van een ongestoorde energievoorziening geeft het geen pas onderbreking van de stroomvoorziening als pressiemiddel in te zetten in politieke discussies of andere conflicten", aldus EnergieNed.

KNVB

De KNVB wil de actie laten verbieden en heeft daartoe een kort geding aangespannen tegen het LME. Dat had de voetbalbond schriftelijk op de hoogte gebracht van de actie. Indien de stroomvoorziening in het Philips Stadion inderdaad wordt onderbroken, meent de voetbalbond grote schade te zullen lijden. "Onevenredig groot", aldus KNVB-directeur Henk Kesler.

UEFA

De Europese voetbalunie UEFA zal de KNVB verantwoordelijk stellen voor het staken of niet spelen van de wedstrijd tegen Wit-Rusland. De UEFA kan het duel verloren verklaren. Het Nederlands elftal riskeert bovendien punten in mindering te krijgen naast andere disciplinaire maatregelen als geldboetes en eventueel uitsluiting van de eindronden van het EK. Verder lijdt de KNVB financiële verliezen uit televisierechten en recettes.

Economische Zaken

Minister Joop Wijn van Economische Zaken noemt de geplande actie van de werknemers van de energiebedrijven "zeer oneigenlijk in een proces van democratische besluitvorming". Volgens Wijn moeten energiebedrijven en hun medewerkers aan hun klanten denken en "niet over de rug van de voetbalminnende tv-kijker proberen hun gelijk te halen".

PSV

PSV eist dat energieleverancier Essent woensdag tijdens de wedstrijd van Oranje tegen Wit Rusland zijn leveringsverplichting nakomt. Directeur commerciële zaken Rob Ribbers heeft het bedrijf daar vrijdagochtend een brief over gestuurd. "Als het antwoord van Essent geen voldoening geeft zullen ook wij niet nalaten om een kort geding aan te spannen. Mogelijk sluiten we ons aan bij het kort geding van de voetbalbond", zegt Ribbers.

In de verklaring schrijft het platform: "Tot nu toe probeerde het LME zijn argumenten tegen de splitsingswet voor het voetlicht te brengen via vriendelijke acties en een bescheiden mediacampagne. Nu het wetsvoorstel al naar de Eerste Kamer wordt gestuurd, lijkt hardere actie onontkoombaar." LME vertegenwoordigt de ondernemingsraden van Essent, Nuon, Eneco en Delta.

Nuon

Nuon wijst de actie af. "Dit gaat veel te ver", aldus een woordvoerder. "We hebben sympathie voor de actiebereidheid want we hebben ook onze zorgen over de splitsingswet. Maar de energievoorziening mag niet als publiek drukmiddel worden ingezet." Ook Essent, verantwoordelijk voor de stroomvoorziening in het stadion, zegt de actie niet te kunnen toestaan in verband met de leveringsplicht en de veiligheid. "We zullen er alles aan doen om dit te voorkomen", aldus een woordvoerster.

Als de wedstrijd wordt verplaatst naar de Arena of De Kuip, zullen werknemers van de energienetbeheerders daar volgens LME-voorzitter Jan de Jong alsnog de stroom uitschakelen. Eind oktober buigt de Eerste Kamer zich over de splitsingswet.

Als gevolg van die wet moeten de Nederlandse energiebedrijven worden opgesplitst in een leverings- en netwerkbedrijf. Zo wil het kabinet gelijke toegang tot de netten garanderen, onder meer voor nieuwe energieleveranciers. Maar de bedrijven vrezen na splitsing een makkelijke overnameprooi te worden van de veelal ongesplitste buitenlandse energieconcerns.