AMSTERDAM - Voedingsconcern Wessanen heeft in het derde kwartaal 678,2 miljoen euro omzet gedraaid. In dezelfde periode van vorig jaar was dat nog omgerekend 701,8 miljoen. De nettowinst kwam uit op 8,4 miljoen euro. Voor dit jaar en volgend jaar handhaaft het bedrijf de winstverwachtingen.

SNS Securities (video): afblijven van het aandeel Wessanen.
Ton van Ooijen van SNS Securities is niet tevereden over het onderliggende resultaat van Wessanen.

Vooral de omzet en de resultaten in de belangrijke Amerikaanse markt vielen tegen, hoewel natuurlijke en gezonde voeding beter werd verkocht. Maar Wessanen verloor twee grote klanten en kreeg daar alleen de Amerikaanse supermarktketen Wild Oats voor terug als afnemer van gezonde voeding. Het resultaat zal daar aanzienlijk lager uitkomen dan in dezelfde periode vorig jaar.

In Europa groeide de omzet in hoogwaardige voeding, waarop Wessanen zich vooral richt. De omzet steeg met 22 procent, waarvan procent op eigen kracht.

Wessanen heeft Leerdammer Kaas voor 190 miljoen euro verkocht aan het Franse Fromageries Bel. Dat zal resulteren in een boekwinst van 100 miljoen euro. Een deel van dat geld wordt gebruikt voor afwaardering van het falende it-systeem in de VS en voor een reorganisatie van de distributie van voeding in Engeland.