UTRECHT - Koffiebrander Douwe Egberts bezit niet langer het Europese patent op de Senseo-koffiepads. Het Europese Octrooibureau (EPO) heeft het octrooi herroepen. Elke fabrikant mag nu de pads produceren zonder Douwe Egberts daarvoor een vergoeding te geven. Dat heeft een woordvoerster van het bureau donderdag gezegd.

De uitspraak van het octrooibureau heeft mogelijk ook gevolgen voor de producent van het Senseo-apparaat Philips. In het vernietigde patent werden ook onderdelen, waaronder de houder waarop de koffiepads liggen, omschreven. Philips wil niet ingaan op de mogelijke gevolgen, totdat het elektronicabedrijf het rapport van het EPO heeft gezien, aldus een woordvoerder.

Koffiebranders moesten tot voor kort een licentievergoeding betalen aan Douwe Egberts om de pads te mogen maken. De supermarktketen Vomar Voordeelmarkt was het daar niet mee eens en bracht pads op de markt onder het eigen merk O'Lacy. Ook spande Vomar een zaak aan tegen Douwe Egberts, dat onderdeel is van het Amerikaanse concern Sara Lee.

Claim

Albert Heijn, dat zelf ook koffiepads produceert, heeft lange tijd wel aan Douwe Egberts betaald, maar is daar jaren geleden al mee gestopt. Het besluit van het octrooibureau betekent dat Albert Heijn geen licentievergoedingen meer hoeft af te dragen. De onderneming is niet van plan een claim in te dienen bij Douwe Egberts om de in het verleden betaalde vergoedingen terug te krijgen.

Dat komt volgens het bedrijf de consument ten goede. "De vergoeding moest worden verrekend in de prijs van de koffiepads", zei de woordvoerster. "De consument is de winnaar", voegde ze daaraan toe. Ze wilde niet zeggen of Albert Heijn van plan is de prijs van koffiepads te verlagen.

Investeringen

Douwe Egberts reageerde donderdag teleurgesteld. "Het verlies van het octrooi betekent dat het moeilijker wordt onze investeringen geheel terug te verdienen", aldus een woordvoerster. De zegsvrouw kan niet aangeven wat het verlies van het octrooi betekent voor de omzet die Douwe Egberts haalt met de koffiepads.

"In de afgelopen vijf jaar zijn er al veel varianten op de markt gekomen, die elkaar in prijs nauwelijks ontlopen. Douwe Egberts is nog altijd marktleider."

Balans

Vomar is verheugd over de uitspraak. "We streven naar een goede balans tussen de koffieproducten van het A-merk Douwe Egberts en ons eigen merk O'Lacy. Met de uitspraak over de koffiepads blijft de juiste concurrentieverhouding gewaarborgd", aldus de Alkmaarse supermarktketen.

Steekspel

Met de uitspraak van het bureau komt een eind aan een vijf jaar durend juridisch steekspel over de mogelijke inbreuk op het octrooi van Douwe Egberts. Vorig jaar diende de zaak voor de Hoge Raad. Die gaf Vomar in principe gelijk, mits ook het Europese Octrooibureau zou oordelen dat er geen sprake was van inbreuk.