TILBURG - Beveiligingsmedewerkers zijn ontevreden over hun arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg in opdracht van vakbond De Unie.

Volgens het onderzoek, dat maandag is gepresenteerd, is 70 procent van de medewerkers in de beveiligingsbranche ontevreden over beloning, ontplooiing en carrièreperspectief. Hierdoor blijven mensen niet lang in de beveiliging werken. Het komt volgens de vakbond vaak voor dat beveiligers al na een jaar stoppen en ander werk zoeken.

Vakbond De Unie vindt dit een schokkende conclusie. "In een branche die zo groeit als de beveiligingswereld moet dit echt beter", zegt een woordvoerder. In de beveiligingsbranche zijn zo'n .000 mensen werkzaam. "Maar de branche groeit. Je ziet dat steeds meer politietaken worden overgelaten aan particuliere beveiligers. Daarom is het zaak beter personeelsbeleid te voeren om mensen aan te trekken en vast te houden", aldus de woordvoerder.

In het onderzoek staan aanbevelingen die redelijk bekend klinken. Zo moet er meer gedaan worden aan loopbaanontwikkeling en moet het ziekteverzuim worden teruggebracht. Ook moet het imago van de branche beter. Dat hier niet eerder serieus werk van werd gemaakt is logisch, vindt de vakbondsman: "Het gaat om een relatief jonge branche die nog volop groeit, voor dit soort zaken was nog geen aandacht. Maar nu is het wel noodzakelijk om dit te gaan doen, anders gaat het mis."