UTRECHT - De provincie Drenthe is vorig jaar economisch sterk voor de dag gekomen. Zuidoost-Brabant en Arnhem-Nijmegen die tot voor kort robuuste resultaten toonden, hebben daarentegen fors minder gepresteerd. Dat blijkt uit een onderzoek van Rabobank naar de economische groeiprestaties van veertig regio's in Nederland.

Bekijk video

Vooral de export- en omzetgroei van de ondernemingen in Drenthe hebben bijgedragen aan de economische groei. Het noorden en het zuidwesten van deze provincie scoorden het hoogst op de top-40 van de regioranglijst die Rabobank heeft opgesteld. Zuidwest-Friesland eindigde als derde.

De onderzoekers hebben in de gebieden gekeken naar de groei van de winst, de export, de omzet en de werkgelegenheid van het bedrijfsleven. Deze economische groeiprestaties zijn uitgedrukt in rapportcijfers. Alkmaar en omgeving staan vierde, de kop van Noord-Holland vijfde.

Zuidoost-Brabant staat voorlaatste. Arnhem-Nijmegen staat slechts vier plaatsen hoger, pal achter Groot-Amsterdam waartoe ook de Haarlemmermeer behoort. Hekkesluiter is Zuid-Limburg.