HOUTEN - Na een jaar van rust dreigen opnieuw acties op het spoor. De vakbonden FNV Bondgenoten, VVMC en CNV Spoorwegen hebben zaterdag bekendgemaakt dat hun leden het eindbod van NS reizigers verwerpen. De actiebereidheid onder de achterban is groot.

Volgens de bonden is het loonbod onder de maat, zijn werkgelegenheidsgaranties te mager en moeten werknemers de voorgestelde ouderenregelingen vooral zelf ophoesten. Mocht de NS-directie niet tot inkeer komen dan voorziet bestuurder W. Kusters een 'hoop trammelant'. Hij wil volgend week met de directie gaan praten om uit de impasse te komen.

Acties

Volgens vakgroepbestuurder Wyb Kusters van CNV Spoorwegen bestaat er grote bereidheid om acties te voeren, mocht de NSR-directie niet tot inkeer komen. "Met deze kennis in het achterhoofd zal ik komende week de NSR-directie benaderen in de hoop en verwachting dat zij tot nader onderhandelen bereid is."

Volgens Kusters draait het om loon, werkgelegenheidsgaranties bij vooral het niet-rijdend personeel en het ouderenbeleid. "Dat is allemaal te mager", stelt hij. "Het loonbod haalt de inflatie niet eens." Volgens hem biedt NSR 3 procent per 1 januari en nog eens 1,5 procent in 2004. Het nieuwe CAO-contract had al 1 oktober dit jaar moeten ingaan.

Bij NSR werken tussen de 10.000 en 11.000 mensen. CNV is daar na FNV Bondgenoten en de VVMC de derde vakbond wat betreft aantal leden.

De VVMC en CNV hebben al hun leden al geraadpleegd. FNV Bondgenoten heeft nog de laatste vergadering op maandag in Groningen, maar ook bij deze bond is duidelijk dat de meerderheid van de leden het bod verwerpen. Na maandag komen de bonden gezamenlijk met een eventueel ultimatum aan de directie van NS Reizigers.