HOUTEN - De Nederlandse markt voor mobiele telefonie was in het tweede kwartaal van dit jaar 1,52 miljard euro waard. Dat betekent een groei van 5,2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2006 en een plus van 0,9 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van Telecompaper.

Het bureau spreekt van zwakke groeicijfers en stelt dat de markt voor mobiele telefonie onder druk staat. De groeicijfers over de afgelopen twee jaar waren veel beter, aldus Telecompaper. De onderzoekers hebben dan ook hun verwachtingen voor heel 2006 naar beneden bijgesteld. De omzetstijging van telecomoperators voor mobiel bellen zal uitkomen op 1,5 tot 2,5 procent. Eerder gingen ze nog uit van een toename van 3 tot 4 procent.

KPN

KPN is volgens Telecompaper de marktleider in Nederland gebleven. Het marktaandeel klom van 46,5 procent in het eerste kwartaal tot 46,8 procent van de totale omzet. Dat percentage was in het tweede kwartaal van vorig jaar nog 37,8 procent. De overname van Telfort afgelopen jaar heeft KPN sindsdien meer omzet opgeleverd.

T-Mobile verloor marktaandeel (17,7 procent naar 17,5 procent), net als Orange (8,3 procent naar 8,1 procent). Vodafone wist zijn marktpositie stabiel te houden. Nederland telt volgens Telecompaper 17,2 miljoen mobiele bellers tegenover 16,9 miljoen eind maart 2006.