LEEUWARDEN - Directeur J. Brander van het bijna failliete bouwbedrijf Westerbaan in Leeuwarden is samen met zijn vrouw ondergedoken. Schuldeisers hebben hem met de dood bedreigd. De onbekende schuldeisers stonden vrijdag met knuppels voor zijn huis.

Dat maakte woordvoerder J. Osinga van de vakbond CNV zaterdag bekend. Hij sprak vrijdag met Brander over de toekomst van de werknemers van de bouwfirma. De politie wist zaterdagmiddag nog van niets, volgens een zegsman.

Brander bracht het winstgevende gedeelte van Westerbaan onder in twee nieuwe BV's, de bouwbedrijven Oost en Noord. Daar hebben 45 van de 101 werknemers een nieuwe baan. De rest van de werknemers is ontslagen en wacht op een uitkering.

Diefstal

Enkele werknemers deden aangifte van diefstal. Volgens hen nam Brander spullen uit de timmermanswerkplaats weg om ze te gebruiken in zijn nieuwe bouwbedrijven.

Faillisement

Donderdag wordt opnieuw het faillisement van Westerbaan aangevraagd. Afgelopen donderdag mislukte dat omdat de schuldeiser op het laatste moment afhaakte. Lukt het deze keer weer niet dan is het de beurt aan de werknemers, die schuldeiser zijn omdat ze loonachterstand hebben.

Volgens de CNV is er al een serieuze overnamekandidaat voor Westerbaan. De zegsman wil geen namen noemen, maar volgens hem gaat het om een 'solide Fries bouwbedrijf'.