AMSTERDAM - De Nederlandse Spoorwegen krijgen minstens zeven schadeclaims van oud-werknemers gepresenteerd. Zij willen vergoeding omdat ze arbeidsongeschikt zouden zijn geraakt door een gebrek aan nazorg na zelfmoorden op het spoor en geweldsdelicten in de trein. Dat meldt het Algemeen Dagblad dinsdag.

Een claim van een oud-hoofdconducteur loopt in de tonnen. De Zwollenaar maakte tussen 1983 en 1999 tien zelfmoorden mee en beklaagt zich in de krant over het gebrek aan nazorg van de NS dat hij heeft vastgesteld. "Na een zelfdoding was er geen opvang. Je kreeg een kop koffie, er werd gevraagd of het ging en hoe laat je de volgende morgen begon."

Druk

"Er werd druk uitgeoefend om weer te gaan werken want anders moest de manager een vrije dag van een collega intrekken." De man wil dat de NS toegeeft fouten te hebben gemaakt en posttraumatische stressstoornis erkent als beroepsziekte. "Dat is mijn belangrijkste motivatie voor de rechtszaak."

Zijn advocaat Thomas van den Beld eist vijftigduizend euro smartengeld en bedragen voor gemiste inkomsten. Dat doet hij namens FNV bondgenoten, dat nog twee soortgelijke zaken tegen de NS heeft lopen. Advocaat Yme Drost, die ruim twee jaar geleden al eens een zaak won voor een machinist die tijdens zijn werk negen keer te maken kreeg met een zelfmoord, behandelt nog vier vergelijkbare zaken.

De NS laat in de krant weten niet te reageren op individuele zaken. De laatste vijf jaar is volgens het spoorbedrijf veel gedaan om de opvang van personeel te verbeteren, zoals agressietraining en een programma voor opvang na zelfdoding.