BUENOS AIRES - Een federale rechter in Argentinië heeft Shell vrijdag opgedragen 35 miljoen pesos (10 miljoen dollar) te betalen voor het schoonmaken en herstellen van de omgeving rond de stad Magdalena in de provincie Buenos Aires.

Magdalena, gelegen aan de monding van de Rio de la Plata, werd in januari 1999 getroffen door olievervuiling na een botsing tussen een Shell-tanker en een Liberiaans schip. Hierbij kwam 5,3 miljoen liter olie vrij. Volgens de rechter heeft Shell de omgeving destijds niet goed schoongemaakt en een grote hoeveelheid olie laten liggen.

Er lopen nog procedures van de stad Magdalena tegen Shell. Inzet is een schadevergoeding van 65 miljoen pesos ter compensatie van de negatieve gevolgen van de olievervuiling op de lokale economie.

In beroep

Shell gaat in beroep tegen het vonnis, zei een woordvoerder van het olieconcern. Volgens hem is de uitspraak van de rechter gebaseerd op een rapport van drie jaar geleden. Recente analyses van Argentijnse wetenschappers tonen volgens hem juist aan dat de kuststrook zich heeft hersteld. De woordvoerder zei verder op dat de aanvaring de schuld was van het andere schip, maar dat Shell desondanks de boel heeft opgeruimd.