AMSTERDAM - De winst van energiebedrijf Nuon is in het tweede kwartaal ruim verdubbeld van 148 miljoen tot 349 miljoen euro. Het bedrijf verdiende meer op de verkoop van elektriciteit en de handel in energie.

De nettowinst van energiebedrijf Nuon is in het tweede kwartaal ruim verdubbeld van 148 miljoen tot 349 miljoen euro. Het bedrijf verdiende meer op de verkoop van elektriciteit en de handel in energie. De omzet door de hoge olie- en gasprijzen van 930 miljoen naar 1,22 miljard euro. Dat liet Nuon, na Essent het grootste energiebedrijf in Nederland, maandag weten.

De bijzondere posten niet meegerekend, komt de kwartaalwinst van Nuon uit op 136 miljoen euro tegen 29 miljoen euro vorig jaar. Nuon moest onder de nieuwe boekhoudregels (IFRS) onder meer termijncontracten voor energie en emissierechten hoger waarderen. Dit stuwde de nettowinst met 136 miljoen euro.

Utilities Inc

Het bedrijf boekte in het tweede kwartaal 29 miljoen euro winst op de verkoop van het Amerikaanse waterbedrijf Utilities Inc aan Hydro Star en de afstoting van het belang in het waterzuiveringsbedrijf Cascal, een gezamenlijke onderneming met het Britse Biwater.

Nuon profiteerde in het tweede kwartaal van een lichte stijging van het energieverbruik, onder meer door de koude lente. Het verbruik van consumenten en zakelijke klanten steeg met enkele procenten, aldus Nuon.

Opgelopen olieprijs

Daarnaast profiteerde de omzet van de hogere tarieven. Het energiebedrijf verhoogde op 1 januari de energieprijzen als gevolg van de opgelopen olieprijs. Op 1 augustus moest het energiebedrijf om dezelfde reden opnieuw de prijzen verhogen. Hierdoor is een gemiddeld huishouden 1,70 euro per maand extra kwijt aan gas en licht.

De olieprijs, die van grote invloed is op de gasprijs, is dit jaar al met ruim 25 procent gestegen. De stroom in Nederland is grotendeels afkomstig van gasgestookte centrales. In Duitsland en Frankrijk is de stroomprijs minder afhankelijk van de olie- en gasprijs, omdat daar veel kolen- en kerncentrales in gebruik zijn.

Het energiebedrijf heeft naar eigen zeggen de krimp van zijn klantenbestand van consumenten kunnen stoppen, zonder cijfers te noemen. Eind vorig jaar had het bedrijf ongeveer twee miljoen Nederlandse klanten. In 2005 zag Nuon 1 procent van zijn elektriciteitsafnemers en 3 procent van de gasklanten vertrekken. Het energiebedrijf geeft geen winstverwachting voor dit jaar.

Nuon zet dit jaar een achtergestelde converteerbare lening van aandeelhouders om in nieuwe aandelen in het bedrijf. De nieuwe aandelen komen terecht bij de aandeelhouders van het energiebedrijf, provincies en gemeenten. Dit heeft een licht effect op de stemverhoudingen binnen het nutsbedrijf.