HILVERSUM - Minister Joop Wijn van Economische Zaken wil op korte termijn met het bedrijfsleven en Nederlandse investeringsmaatschappijen praten over aanpassing van de regels voor durfkapitalisme. Hij wil maatregelen bespreken die moeten zorgen dat niet de kortetermijnbelangen het winnen van de belangen van een bedrijf op lange termijn.

Dat zei de minister zondag in het Radio 1 Journaal. Wijn denkt aan bijvoorbeeld het invoeren van een langere bedenktijd voor bedrijven. De minister wil kijken of hij daar eventueel voorwaarden voor kan scheppen. Of het aanpassen van de wet om te kijken of ruzies tussen directies en investeerders makkelijker bij de rechter kunnen worden geslecht.

Oranjegevoel

Wijn, die in het verleden ook durfkapitalist was, zei niet per definitie tegen durfkapitalisme te zijn. Het kan volgens hem ook goed zijn om een bedrijf weer op te schudden. Maar hij is tegenstander van het Amerikaanse 'junglekapitalisme', zoals hij overnames waarbij investeerders alleen snel winst proberen te maken zonder naar de belangen van het bedrijf te kijken omschreef. "Een beetje Oranjegevoel daar ben ik ook niet vies van."

Tijdens de uitzending bleek ook dat de kersverse minister vasthoudt aan het in handen van de overheid houden van de energienetwerken. Iets waar de energiebedrijven niet blij mee zijn.

Energiewet

De Tweede Kamer heeft de Energiewet die dat regelt al aangenomen, maar de Eerste Kamer moet de wet nog bespreken. Wijn zei niet te weten of de ook politiek gevoelige wet nog voor de verkiezingen helemaal kan worden afgehandeld. Hij wil er in elk geval wel een debat met de senaat over voeren.