AMSTERDAM - Producten met het keurmerk van Max Havelaar worden onvoldoende gecontroleerd of ze het predikaat 'eerlijke handel' wel verdienen. Het toezicht op onder meer milieuvriendelijkheid en de arbeidsomstandigheden schiet tekort.

Dat zei de Franse econoom Christian Jacquiau zaterdag in De Volkskrant. Voor zijn onlangs verschenen boek 'Les coulisses du commerce quitable' deed de Franse econoom onderzoek naar Max Havelaar.

Volgens hem is de controle niet onafhankelijk, want Max Havelaar controleert zichzelf. De van oorsprong Nederlandse organisatie verleent het keurmerk aan producten als fruit, thee, koffie en cacao. Deze artikelen komen allemaal uit ontwikkelingslanden.

Telen

De boerencoöperaties moeten democratisch besluiten nemen, milieuvriendelijk telen en van hun afnemers een eerlijke prijs krijgen voor hun producten om in aanmerking te komen voor het keurmerk. "De gebrekkige controle leidt tot misstanden", zei Jacquiau. Zoals plantage-eigenaren die de extra opbrengst van de eerlijke handel zelf opstrijken en niet uitkeren aan de boeren.

Max Havelaar is het niet eens met de auteur. Sinds de oprichting in 1988 heeft het principe van eerlijke handel aangetoond te werken, vindt Max Havelaar in een verklaring. "Onderzoeken van universiteiten, NGO's en overheden hebben bewezen dat het fairtrade systeem werkt en goed georganiseerd is", aldus de organisatie.

Normen

De controle is in handen van de organisatie FLO-cert. De opzet voldoet volgens Max Havelaar aan de internationale normen van onafhankelijkheid. FLO-cert verwacht voor het einde van het jaar de 'ISO-65' certificering te behalen waarmee de professionaliteit, geloofwaardigheid en onafhankelijkheid van de controle zou worden bewezen, verklaart de organisatie.

Max Havelaar Nederland bekijkt of de aangehaalde voorbeelden uit het Franse boek betrekking hebben op de Nederlandse situatie. Indien nodig worden maatregelen genomen.