LONDEN - Ryanair, Europa's grootste prijsvechter onder de luchtvaartmaatschappijen, heeft de Britse overheid een ultimatum gesteld. De onderneming eist dat de veiligheidsmaatregelen zich binnen zeven dagen weer op het normale niveau bevinden. Anders onderneemt Ryanair juridische stappen, waarbij het de Britse overheid wil laten opdraaien voor de extra kosten waarmee de Ierse luchtvaartmaatschappij momenteel te maken heeft.

Dat zei de bestuursvoorzitter van het bedrijf, Michael O'Leary, vrijdag. De topman is een van de meest fanatieke tegenstanders van de verscherpte veiligheidsmaatregelen. Deze zijn sinds vorige week ingesteld vanwege pogingen tot aanslagen in vliegtuigen die op weg zouden gaan van Groot-Brittannië naar de Verenigde Staten. Er was explosief materiaal gevonden in toiletartikelen en waterflesjes.

De maatregelen leidden tot geannuleerde vluchten, chaos op Britse luchthavens, het verbieden van handbagage, lange rijen voor de douane en veel zoekgeraakte koffers.

O'Leary vond het verbannen van handbagage van de gekke. "We zetten onze levens niet op het spel omdat er toiletartikelen aan boord zijn", aldus de topman. "Normale veiligheidsmaatregelen zorgen er al 25 jaar voor dat er geen enkele aanslag is geweest op een Brits vliegtuig."