AMSTERDAM - Sponsorkosten voor de Volvo Ocean Race hebben de winstgroei bij Brunel in het tweede kwartaal van 2006 gedrukt. Dit heeft bestuursvoorzitter Jan Arie van Barneveld gezegd in een gesprek met Betten Beursmedia.

Deze kosten zorgden er samen met het effect van twee werkdagen minder voor dat het bedrijf voorbeurs lagere resultaten over het tweede kwartaal publiceerde dan analisten hadden voorzien.

Volgens Van Barneveld laat Brunel in het tweede kwartaal gecorrigeerd voor deze twee zaken een gezonde ontwikkeling zien. Hij wilde niet aangeven hoe hoog de sponsorkosten waren voor de Volvo Ocean Race, behalve de uitspraak dat het om 'meerdere miljoenen' ging.

Zeezeilwedstrijd

Brunel sponsorde een boot tijdens de Volvo Ocean Race, de langste zeezeilwedstrijd ter wereld die eens in de vijf jaar wordt gehouden. De Brunel Sunergy eindigde als een na laatste met 15,5 punten. Volgens Van Barneveld heeft Brunel zo'n 1.800 klanten rondgevaren tijdens de havenrace in Rotterdam eerder dit jaar. Hij stelt dat het rendement van de investering, alhoewel niet goed meetbaar, goed is. Het levert meer op dan de investering, daar ben ik van overtuigd."

Brunel maakte vrijdag over het eerste halfjaar een toename van het bedrijfsresultaat van 71% tot EUR 14,3 miljoen bekend, waar analisten rekenden op EUR 16,6 miljoen in een range van EUR 14,6 miljoen tot EUR 17,5 miljoen.

Het merendeel van de analisten ging ervan uit dat het bedrijf in het tweede kwartaal een hoger bedrijfsresultaat zou behalen dan de EUR 8,1 miljoen van het eerste kwartaal. Dit ondanks het feit dat het tweede kwartaal twee werkdagen minder had en het eerste kwartaal twee werkdagen meer.

Uitzendmarkt

Vooral het resultaat bij Brunel Energy kwam lager uit dan verwacht, terwijl Nederland een hoger dan verwacht resultaat behaalde. Volgens Van Barneveld is er in Nederland momenteel geen sprake van een verzwakking van de uitzendmarkt, zoals sommige analisten vrezen.

Wel is er volgens hem een 'verontrustend' tekort aan hoog opgeleide arbeidskrachten. Dit hoeft volgens hem niet negatief uit te pakken voor Brunel, aangezien het bedrijf juist geld verdient aan het uitlenen van hoger opgeleid personeel.

De maand juli is in Nederland volgens hem goed verlopen. 'Als het zo doorgaat ben ik erg optimistisch. Als dit zich doorzet in september zitten we goed.' September is voor Brunel een belangrijke maand.

Groeipad

Brunel handhaafde vrijdag de verwachting voor het bedrijfsresultaat in 2006 op 'ten minste EUR 32 miljoen', waar analisten rekenden op een verhoging van de verwachting. In de vooruitzichten-alinea in het persbericht wijst het bedrijf op de macro-economische factoren die het groeipad kunnen beinvloeden.

Deze passage moet volgens Van Barneveld niet gezien worden als verkapte waarschuwing. Hij zegt vooralsnog geen marktverzwakking te zien. 'Bij dit klimaat kunnen we eindeloos doorgroeien.'

De bestuursvoorzitter zegt vooralsnog pas over drie jaar een stagnerende economische groei te voorzien. 'Ik zie er niet tegenop. Ik hou van de sport en de storm. Ik ken de impact van een stagnerende economie nog niet. Ik neem aan dat als de vraag wegvalt dat de omzet niet groeit.'

Reorganisatie

Tijdens de laatste stagnatie van de economische groei voerde Brunel onder leiding van Van Barneveld een reorganisatie uit. In 2002 leed het bedrijf, voor het eerst sinds de beursgang in 1997, verlies.

Volgens de bestuursvoorzitter kroop het bedrijf pas in 2004 echt uit het dal waar het eind 1999 in kwam na een mislukte fusiepoging met Unique International. Als gevolg daarvan ruimde oprichter Jan Brand het veld als bestuursvoorzitter.

Van Barneveld zegt nog geregeld contact te hebben met Brand, die met een belang van 60,7% de grootste aandeelhouder van Brunel is. Volgens hem heeft Brand geen behoefte zich met het bedrijf bezig te houden. 'Hij houdt zich vooral bezig met zeilen.'