AMERSFOORT - Kopers van een nieuwbouwwoning betalen gemiddeld 1000 euro te veel aan rente voor het verwerven van de grond, vindt de Vereniging Eigen Huis (VEH). Bouwers rekenen niet de wettelijke rente, maar eisen gemiddeld 6,5 procent, blijkt uit een onderzoek van de vereniging vrijdag. De VEH vindt de rente die de bouwer rekent, onredelijk hoog.

"In feite is het uitgestelde betaling. Daar hebben we in Nederland de wettelijke rente voor", stelt manager collectief ledenbelang Nico Stolwijk. Die staat momenteel op 4 procent. Uit het onderzoek van de huizenbezitters blijkt dat meer dan de helft van de bouwers 7 procent of meer rekent. Stolwijk vindt dat veel te veel, ook al omdat ze meestal al flink verdiend hebben aan de waardestijging van de grond.

De VEH adviseert haar leden om te onderhandelen over de grondrente, die een van de elementen vormt van wat doorgaans bouwrente wordt genoemd. De vereniging spant zich er verder voor in om in standaardcontracten de wettelijke rente op te nemen.

Teller

Bij een nieuwbouwhuis is het gebruikelijk dat kopers eerst betalen voor de grond. Dan geldt de rente die de bouwer rekent. De teller gaat lopen bij ondertekening van het contract. Pas enkele maanden later, wanneer de koper z'n hypotheek rond heeft en naar de notaris is geweest, profiteert hij van de doorgaans veel lagere hypotheekrente.

Vervelender wordt het, wanneer de bouw op zich laat wachten, bijvoorbeeld omdat de projectontwikkelaar niet begint voor hij een bepaald deel van de huizen heeft verkocht. "Wij hebben een klacht gehad van een van onze leden, die anderhalf jaar moest wachten en dus rente betalen", geeft Stolwijk als voorbeeld.