UTRECHT - Bankverzekeraar SNS Reaal heeft in het eerste halfjaar een nettowinst gerealiseerd van 186 miljoen euro. Dat is een stijging met ruim 14 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2005. Dat blijkt uit de vrijdag gepresenteerde halfjaarcijfers.

Zowel de bank- als de verzekeringsactiviteiten droegen bij aan de hogere concernwinst. De nettowinst van Reaal Verzekeringen steeg met bijna 22 procent naar 78 miljoen euro. SNS Bank zag de nettowinst bijna 3 procent toenemen tot 112 miljoen euro. De groepsactiviteiten kostten 4 miljoen euro. De totale baten van SNS Reaal stegen met 13,6 procent tot 1,78 miljard euro.

SNS Reaal, dat in mei van dit jaar een beursnotering kreeg, zegt de resultaten te hebben behaald onder moeilijke marktomstandigheden, die in de loop van het eerste halfjaar verslechterden.

Concurrentie

Topman Sjoerd van Keulen van SNS Reaal wees op de harde concurrentie op de hypotheekmarkt, en op de schade- en levensverzekeringsmarkt. "Ook de stijging van de rente en de vervlakking van de rentecurve hadden invloed", aldus de hoogste man van de bankverzekeraar.

Over de harde strijd om hypotheekklanten zei financieel directeur Ronald Latenstein van Voorst: "Die situatie heeft duidelijk extra druk gezet op de marges." De bestuurder constateerde dat SNS Reaal over het algemeen "stevige marktomstandigheden" tegemoet kan zien. "Die zijn moeilijk en blijven dat ook in de tweede jaarhelft."

Voor heel 2006 rekent SNS Reaal op een winstgroei per aandeel van minimaal 10 procent. De winst per aandeel over de eerste jaarhelft is uitgekomen op 87 eurocent, 11,5 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.