ZOETERMEER - Transport en Logistiek Nederland (TLN) wil een register dat werkgevers in de transportsector waarschuwt voor criminele chauffeurs. Daarmee moet de criminaliteit in die sector in 2008 met 25 procent zijn teruggedrongen. Dat zei een woordvoerster van TLN donderdag naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

Het waarschuwingsregister is onderdeel van het convenant 'Aanpak Criminaliteit Wegtransportsector' en vloeit voort uit het actieplan 'Veilig Ondernemen', waaraan brancheorganisaties en de ministeries van Economische Zaken, Justitie en Binnenlandse Zaken sinds 2004 werken.

"Ongeveer 53 procent van de transportondernemingen had in 2004 te maken met criminaliteit. Daarbij werd voor 152 miljoen euro schade geleden", legt de woordvoerster uit.

Toestemming

In het register worden naam, adres, geboortedatum en de voormalige werkgever van de ontslagen chauffeur opgenomen. "Een sollicitant kan echter alleen met zijn toestemming worden getoetst", aldus TLN. "De lijst moet openheid van zaken geven, maar wel de privacy van de werknemers waarborgen. Gegevens komen niet open en bloot op internet te staan, maar werkgevers zouden ze kunnen opvragen." De woordvoerster wil daarom ook niet spreken van een zwarte lijst.

Volgens het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) geeft de wet ruimte voor een waarschuwingsregister, maar het benadrukt wel dat daar zware criteria voor gelden. De detailhandel kent sinds juni 2004 een soortgelijke lijst. "Maar tegen frauderend winkelpersoneel moet wel eerst aangifte zijn gedaan".

Bovendien zijn volgens de woordvoerster duidelijke afspraken nodig over de voorlichting. "Werknemers moeten weten waarom ze op een lijst kunnen komen, maar ook hoe ze er weer af kunnen." Het register wordt op korte termijn aan het College Bescherming Persoonsgegevens gepresenteerd.