ROTTERDAM - De maritieme dienstverlener Smit Internationele heeft in het eerste halfjaar een winstsprong gemaakt, vooral door de bijdrage van de divisie Harbour Towage. Ook over het hele boekjaar is het bedrijf positief.

De nettowinst steeg van 18,8 miljoen euro in de eerste zes maanden van vorig jaar tot 29,7 miljoen euro afgelopen halfjaar. Het bedrijfsresultaat nam 59 procent toe tot 32 miljoen euro. Dat maakte Smit donderdag bekend. Analisten gingen uit van een bedrijfsresultaat van 22,5 tot 23,6 miljoen euro.

Voor het hele jaar verwacht Smit een groei van de nettowinst met 25 tot 35 procent ten opzichte van de 38,3 miljoen euro van vorig jaar. Het bedrijf is vooral te spreken over de resultaten van Harbour Towage. Het bedrijfsonderdeel dat havensleepdiensten uitvoert, zag het bedrijfsresultaat stijgen van 9 miljoen euro naar 15 miljoen, mede door kostenbesparingen en goede prestaties in Canada en Panama.

Hijswerk

Het bedrijfsonderdeel Transport & Heavy Lift (zwaar transport, hijswerk en pontonverhuur) boekte ook fors meer winst. Het bedrijfsresultaat steeg van 2,2 miljoen euro in de eerste zes maanden van 2005 naar 13,4 miljoen euro. De activiteiten in Europa en Azië stemden tevreden.

Het bedrijfsresultaat van de bergingsdivisie daalde echter, van 3,8 miljoen euro naar 1,2 miljoen. Smit had in het eerste halfjaar minder opdrachten in vergelijking met vorig jaar. Voor de tweede helft van het jaar is het bedrijf positief, omdat het behoorlijk wat nieuwe contracten heeft afgesloten.

Pensioen

Na 25 jaar neemt Smit afscheid van financieel directeur Wim Kanis. Hij gaat met pensioen en heeft geen ambities om aan het bedrijf verbonden te blijven. "Ik wil anderen niet voor de voeten lopen. Het is tijd voor een frisse wind", aldus de scheidende bestuurder tijdens een toelichting op de halfjaarcijfers. René Verbruggen van ISS Nederland volgt hem op.