AMSTERDAM - Door enkele financiële tegenvallers heeft het effectenhuis Van der Moolen in het tweede kwartaal verlies geleden. Als de lasten niet worden meegerekend blijft er wel een winst over. Dat liet de Amsterdamse effectenhandelaar donderdag weten.

Twee lasten van samen 11,5 miljoen euro zetten Van der Moolen op een verlies van 9,4 miljoen euro. Een van de twee tegenvallers betreft een financiële afboeking op de waarde van de divisie die internetbeleggen aanbiedt aan professionele klanten.

"Wij hebben onze verwachtingen daar neerwaarts moeten bijstellen", aldus bestuursvoorzitter Richard den Drijver. "We lopen aan tegen beperkingen door kwaliteitseisen. Dat zal de uitrol van onze dienst aan nieuwe klanten vertragen."

Uitleenpraktijken

De andere afboeking kwam door een schikking die Van der Moolen heeft getroffen met Amerikaanse toezichthouders wegens onregelmatigheden van handelaren. Dat had onder meer te maken met omstreden uitleenpraktijken van aandelen bij de Amerikaanse dochter. Inmiddels heeft Van der Moolen deze activiteit gestaakt.

Afgezien daarvan presteerde Van der Moolen boven verwachtingen in het tweede kwartaal van het jaar. Zonder de lasten zou Van der Moolen een winst hebben geboekt van 2,1 miljoen euro, tegen 1,6 miljoen euro vorig jaar. Dat bedrag is ver boven de verwachtingen van analisten, die in doorsnee rekenden op 0,8 miljoen euro winst voor de aftrek van eenmalige boekhoudposten.

Overname

De omzet in het tweede kwartaal ging met 49 procent omhoog naar 40,5 miljoen euro. Het leeuwendeel van die stijging kwam door de overname van het bedrijf Curvalue vorig jaar. Deze derivatenhandelaar droeg ruim 10 miljoen euro bij aan de inkomsten.

Op eigen kracht boekte Van der Moolen 11 procent meer omzet dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2006 stuwde het effectenhuis de omzet 7 procent.