AMSTERDAM - De koersen op de Europese beurzen waren vrijdag na een uur handel overwegend positief gestemd. Oorzaak waren de hogere slotkoersen op het Amerikaanse Wall Street, waar donderdag vooral de technologiefondsen straalden en de Nasdaq-index op zijn hoogste stand in vijf maanden tijd brachten.

Beursstemming (video): Wat doet het Damrak vandaag?
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Het laatste nieuws voor beleggers.

In Amsterdam had de AEX-index de lagere opening van zich afgeschud. Rond 10.00 uur stond de graadmeter van de beurs op een winst van 2,24 punten (2,23 procent) op 358,58 punten. De AEX werd gedrukt door Fortis. De bankverzekeraar verloor bijna 3 procent na slechte kwartaalcijfers. Branchegenoot ING, dat donderdag al zijn kwartaalbericht publiceerde, boekte juist een winst van ruim 1 procent.

De Franse CAC-40-index noteerde een plus van 0,5 procent. Opmerkelijk was dat op de beurs van Parijs het aandeel Vivendi Universal bij opening opnieuw tot de grootste stijgers behoorde. Donderdag groeide de beurswaarde van het fonds al met ruim eenvijfde. Het aandeel zag echter in de loop van de ochtend zijn winst wegsmelten en schommelde in de loop van de ochtend rond de slotkoers van donderdag.

De graadmeters van de beurzen in Londen en Frankfurt bewogen weinig. De FTSE-index van de beurs in Londen bleef hangen rond het puntentotaal van donderdag. Belangrijkste stijger was Invensys, eigenaar van softwareondernemer Baan. De automatiseerder noteerde een koerswinst van ruim 6 procent. Ook de Duitse DAX-index vertoonde in de ochtendhandel weinig richting. De winstnemingen op fondsen in de telecom- en halfgeleiderssector neutraliseerden de koersstijging in de geld- en automobielbranche. Rond 10.00 uur was de DAX-index een kleine 0,5 procent gegroeid.

Euro

Op de valutamarkten steeg de euro weer net boven de pariteitswaarde met de dollar en noteerde 1,0020 dollar tegen ,9990 dollar donderdag. Ten opzichte van het Britse pond bleef de euro min of meer gelijk op 0,6340 pond.