LONDEN - De organisatie van olie-exporterende landen OPEC verwacht dat de vraag naar olie dit jaar minder sterk zal stijgen dan eerder werd aangenomen. De OPEC voorziet nu een stijging van 1,3 miljoen vaten per dag, dat zijn er 80.000 minder dan in de eerdere raming. Dat maakte de organisatie, die goed is voor een derde van de totale olieproductie, woensdag bekend.

De OPEC voorziet met name minder vraag naar brandstof voor vliegtuigen. Die voorspelling hangt samen met de verijdelde aanslagen op Britse vliegtuigen, vorige week. Toch denkt de OPEC dat de olieprijs hoog zal blijven, gezien de politieke internationale spanningen en de beperkte raffinagecapaciteit.

Met name door de problemen in het Midden-Oosten en de kwestie-Iran is de olieprijs dit jaar 20 procent gestegen. De olieprijs lag de afgelopen dagen rond de 73 dollar per vat.

Woensdag daalde de prijs nadat nieuwe cijfers over Amerikaanse olievoorraden bekend waren gemaakt. Een vat Amerikaanse olie voor levering in september werd 1,16 dollar goedkoper en sloot op 71,89 dollar. De voorraadcijfers van zowel olie als benzine waren iets hoger dan verwacht.