BRUSSEL/LONDEN - In de strijd tegen terrorisme wil de EU een systeem van registratie van alle passagiers op vluchten binnen de Unie invoeren, zoals dat nu ook al bestaat voor vliegreizen naar Europa. Wel wil de EU minder strenge eisen gaan hanteren dan de Amerikanen, die ook vragen of passagiers bijvoorbeeld halal of volgens islamitische principes eten.

Dat heeft de woordvoerder van Europees Commissaris Franco Frattini (justitie en binnenlandse zaken) woensdag meegedeeld na diens overleg in Londen met zes Europese ministers van Binnenlandse Zaken en antiterrorismecoördinator Gijs de Vries na de dreiging met terreuraanslagen van vorige week. "We willen bij zo'n systeem wel de mensenrechten hanteren en niet al teveel onnodige zaken vragen", aldus de woordvoerder.

Binnen de EU bestaat er eigenlijk geen systeem van registratie van passagiers, waardoor de autoriteiten direct kunnen controleren of verdachte personen aan boord zijn. De invoering van zo'n systeem door de VS stuitte op grote kritiek in het Europees Parlement, dat vond dat de Amerikanen teveel gegevens vragen, waardoor de privacy in het geding komt.

Voorstellen

Frattini gaat voorstellen uitwerken voor het passagiersregistratiesysteem. Hij hamerde op de snelle invoering van regels voor informatie-uitwisseling tussen lidstaten, die eerder zijn overeengekomen. Ook wil hij samen met zijn Duitse collega Günter Verheugen (industriebeleid) werken aan strengere maatregelen voor vervoer en opslag van kunstmest dat hoogst explosief kan zijn.

Verder overweegt de Italiaanse eurocommissaris een systeem voor de etikettering van vloeistoffen die kunnen ontploffen, zoals dat nu al in Zwitserland bestaat.

Ook komt er een proefproject voor de controle op vloeistoffen aan boord van vliegtuigen. Experts buigen zich binnenkort over de mogelijkheden de controle daarop te verscherpen. Frattini streeft verder naar Europese standaarden voor de opleiding van imams of islamitische geestelijken in de strijd tegen radicalisering van jongeren.

Financiering hulporganisaties

Voorts gaat de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, nog eens extra streng kijken naar de financiering van tal van hulporganisaties die ingezameld geld zouden gebruiken voor terreuroperaties.

In de Britse pers circuleerden de afgelopen dagen berichten dat het geld voor de financiering van aanslagen op vliegtuigen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten afkomstig zou zijn van inzamelingsacties voor de slachtoffers van de aardbevingen in Pakistan van vorig jaar.

Aan de vergadering in Londen namen naast de minister van Binnenlandse Zaken van huidig EU-voorzitter Finland ook de bewindslieden deel van de vier landen die daarna aan het roer staan in Europa om de continuïteit van acties tegen terrorisme te bespoedigen. Het initiatief voor het overleg ging uit van de Britse minister van Binnenlandse Zaken John Reid.