DEN HAAG - Het aantal arbeidsplaatsen bij Nederlandse vestigingen van buitenlandse bedrijven is vorig jaar met 2,4 procent gedaald tot ruim 535.000. Dat blijkt uit een woensdag bekendgemaakt onderzoek van het ministerie van Economische Zaken.

Hoewel het aantal banen is gedaald, zijn wel steeds meer fabrieken en kantoren in handen van buitenlandse ondernemingen. In 2005 telde Nederland 5380 vestigingen van buitenlandse bedrijven, 1,4 procent meer dan een jaar eerder. Het ministerie neemt in dat cijfer alle vestigingen mee waar minstens vijf mensen werken.

Overnames

Dat er vorig jaar meer vestigingen van buitenlandse bedrijven zijn gekomen, wil niet zeggen dat niet-Nederlandse investeerders allerlei nieuwe fabrieken hebben neergezet. Het ministerie telt ook overnames mee. Zo is de grootste buitenlandse fabriek in Nederland de truckproducent Daf in Eindhoven, die in handen is van het Amerikaanse Paccar. Ook de KLM wordt sinds de fusie met het grotere Air France gerekend tot een 'buitenlandse vestiging'.

De meeste buitenlandse vestigingen zijn in handen van Amerikaanse bedrijven: 30 procent. Op nummer twee staat Duitsland met 19 procent.