RIJSWIJK - De vissector is woedend over de plannen van de Europese Commissie om de vangst van schol en tong te beperken met de bedoeling om de kabeljauw te sparen. Dat heeft het Productschap Vis donderdag gezegd.

De visbedrijven vinden dat onacceptabel voor de platvissector. Ook het plan om de zeedagen voor de Nederlandse kottervloot fors te beperken stuit de vissers tegen de borst. Nederland krijgt daardoor wel een zeer hoge Europese rekening op het bordje, vindt de sector.

Europees commissaris Fischler heeft drastische maatregelen voor ogen om de visstand weer gezond te maken. Biologen hebben de Oostenrijker geadviseerd om de kabeljauwvisserij helemaal stil te leggen en de vangst van tong en schol te beperken. Als de commissie dit advies volgt, lijdt de Nederlandse vloot een verlies van 10 procent, oftewel circa 70 miljoen euro. De bemanningen op de kotters verdienen in dat geval 20 procent minder dan vorig jaar. In december besluit de Visserijraad in Brussel definitief over de vangstbeperking.

Staatssecretaris Odink (Visserij) wil dat de vangstquota voor schol en tong voor Nederlandse vissers stabiel blijven. Met de Tweede Kamer vindt hij dat vissersdorpen zoals Urk niet tenonder mogen gaan. Odink gaat hiervoor steun zoeken bij andere Europese landen, zei hij donderdag in de Tweede Kamer. "Maar eenvoudig zal het niet zijn."

De vissers voorspellen dat er verzet gaat komen als de Europese maatregelen doorgaan. "Dit is een compleet rampscenario en wordt niet overgenomen door de vissers", weet de Nederlandse Vissersbond.

"Al duurt de Visserijraad twee weken, hiermee kan de Nederlandse delegatie niet thuiskomen", aldus voorzitter J. Nooitgedagt van de bond. Hij wijst erop dat van de vangsten die de schepen aan land brengen maar 2 procent kabeljauw is. Dat staat in geen verhouding tot de inkomensterugval voor de bemanningen.

Nederland had vroeger een vloot van 125 schepen die op rondvis, zoals kabeljauw, viste. Die vloot bestaat niet meer. Er zijn nu nog ongeveer vierhonderd schepen die vooral platvis, zoals tong en schol, boven water halen. "Moeten we met de anderhalve kabeljauw die we jaarlijks bijvangen een bijdrage leveren om de kabeljauw te redden", vraagt Nooitgedagt zich af. Hij vindt dat de Nederlandse vloot met de sanering naar straks 350 schepen en een zeedagenregeling een goede bijdrage levert aan het herstel van de visbestanden.