LONDEN - Bugatti is in grote problemen gekomen door nieuwe Amerikaanse regelgeving voor airbags. Dit meldde de Britse zakenkrant Financial Times woensdag.

De Franse fabrikant van sportwagens, eigendom van het Volkswagen-concern, heeft de Amerikaanse autoriteiten gewaarschuwd voor een mogelijk bankroet als er zogenoemde slimme airbags in de auto's moeten worden geïnstalleerd. Dit zijn luchtkussens die via metingen van de druk op veiligheidsgordels kunnen weten met welk gewicht zij in passagiersstoel te maken krijgen. Kinderen lopen daardoor bij een ongeluk niet het risico te worden doodgedrukt door het kussen.

Slimme airbags

Amerikaanse wetgeving schrijft vanaf volgende maand voor dat autofabrikanten hun modellen uitrusten met de slimme airbags. Voor Bugatti betekent de regelgeving dat zijn enige model, de Veyron van 1 miljoen euro, opnieuw moet worden ontworpen. De prijs van de auto gaat daardoor 10 procent omhoog, wat volgens de onderneming "catastrofale" gevolgen zal hebben voor de verkoop. Bugatti verwacht de komende drie jaar 3,1 miljoen euro te verliezen, ook als het uitstel krijgt.

De wetgeving jaagt volgens Financial Times ook andere fabrikanten van sportauto's op kosten. De ondernemingen, die vaak auto's in kleine aantallen verkopen, hebben nauwelijks in de nieuwe airbagtechnologie geïnvesteerd omdat er zelden kinderen in de auto's zitten.

Spyker

Het Nederlandse Spyker heeft net als Ferrari uitstel gekregen, tot 15 juni 2008. Tot die tijd blijft de onderneming uit Zeewolde haar dure bolides uitrusten met een gewone airbag, aldus een woordvoerder. De zegsman wilde niets zeggen over de financiële gevolgen. Een andere Volkswagen-dochter, Lamborghini, heeft gewaarschuwd voor een verlies van 4,7 miljoen euro in 2007 als de Amerikaanse autoriteiten geen uitstel verlenen.