AMSTERDAM - Fortis, de Belgisch-Nederlandse bank en verzekeraar, heeft in de eerste negen maanden een nettoverlies geleden van 87 miljoen euro. Vorig jaar haalde de bankverzekeraar over de eerste drie kwartalen nog een winst van 2,5 miljard euro.

Bekijk interview met Anton van Rossum (CEO)

Dat heeft de onderneming vrijdag bekendgemaakt. Het verlies komt voor een groot deel op het conto van de afwaardering van de aandelenportefeuille met 2,1 miljard euro op de aanschafwaarde.

Slechter

Daarmee doet Fortis het slechter dan analisten hadden verwacht. Die gingen ondanks de miljardencorrectie uit van een kleine winst over de eerste negen maanden.

Fortis maakte in oktober al bekend de aandelen af te waarderen, voor het eerst in zijn historie. Door de malaise op de beurs zakten veel aandelen onder de prijs waar Fortis ze ooit voor aanschafte. De onderneming is volgens boekhoudkundige regels verplicht dat verlies direct ten laste van de winst te nemen.

Ondanks deze strop spreekt bestuursvoorzitter A. van Rossum in een toelichting van de beste "negen maanden ooit". Het netto operationeel resultaat kwam zonder bijzondere posten 3 procent hoger uit op 1,6 miljard euro. De reorganisatie en de sluiting van kantoren ligt op schema en de totale kosten daalden over de eerste negen maanden met 4 procent.

Naast de directe gevolgen voor de eigen portefeuille had het slechte beursklimaat ook indirect negatieve gevolgen voor Fortis. Bij de bank stegen weliswaar de rentebaten, maar de commissies liepen verder terug. Bij de verzekeringspoot daalde het totale premie-inkomen de eerste drie kwartalen met 7 procent, omdat de verkoop van verzekeringen met een beleggingscomponent tegenviel.

De stroppenpot voor kredieten moest de eerste negen maanden met miljoen euro gespekt worden. In het derde kwartaal constateerde Fortis een verslechtering bij de kredietverlening, die het vierde kwartaal zal doorzetten. In totaal denkt het bedrijf net zo veel opzij te moeten zetten als een jaar geleden. Toen reserveerde Fortis 667 miljoen euro.

Voor het gehele jaar denkt Fortis dat het operationeel resultaat, zonder de afwaardering van de aandelenportefeuille, zich ontwikkelt in lijn met de eerste negen maanden. In juli waarschuwde het concern al dat een winstgroei van 12 procent per aandeel voor geheel 2002 niet haalbaar was door de malaise op de beursvloeren. Aan een nieuwe voorspelling waagde Fortis zich daarna niet meer.

Het bedrijf wil ondanks het huidige verlies zijn aandeelhouders hetzelfde dividend uitkeren als in 2001.