LONDEN - Sinds het verijdelen van aanslagen in de lucht, is er een ware run onstaan op privévluchten en kleinere handbagagekoffers. Met name de zakelijke reizigers betalen graag extra voor het ontwijken van de drukke luchthavens en strengere veiligheidscontroles.

In de doorgaans meest rustige periode van het jaar heeft de branche voor privévluchten momenteel te maken met topdrukte. Een Britse chartermaatschappij, Air Charter Service, verklaarde woensdag in de Britse zakenkrant Financial Times dat de activiteiten in augustus twee keer zo hoog zijn in vergelijking met vorig jaar.

De vraag naar transatlantische privévluchten steeg met 25 procent. Privévluchten zijn gemiddeld twee keer duurder dan een ticket voor de businessclass.

Met het verlagen van de terreurdreiging verkleinde de Britse overheid ook de afmetingen van toegestane handbagage. Koffer- en tassenfabrikant Samsonite zegt de vraag naar kleinere handbagagekoffers niet aan te kunnen.

In Aziatische landen gaven reizigers uit praktische overwegingen al de voorkeur aan kleinere koffers. De onderneming staat voor de logistieke uitdaging om een groot deel van haar voorraad uit Azië te verschepen naar Europa.