AMSTERDAM - Het telecom- en kabelbedrijf Versatel wil de Nederlandse en Belgische activiteiten van zijn Zweedse grootaandeelhouder Tele2 inlijven. Beide partijen hebben daarover overeenstemming bereikt, zo meldden ze woensdag in een gezamenlijk persbericht.

Versatel gaat nieuwe aandelen uitgeven om de overname te financieren, waarbij alle aandeelhouders de kans krijgen om daarin te participeren. Tele2, dat al een belang van ruim 80 procent heeft in het Amsterdamse bedrijf, gaat waarschijnlijk ook deelnemen. "Versatel geniet al onze steun", zei Per Borgklint, topman van Tele2 Nederland in een reactie.

Het gaat om een zogenoemde omgekeerde overname. Tele2 is sinds vorig jaar al grootaandeelhouder van Versatel, maar heeft door verzet van minderheidsaandeelhouders grote moeite om de rest van de aandelen in handen te krijgen. De aandeelhouders vonden dat Tele2 te weinig wilde betalen. In juli vorig jaar bood de Zweedse telecomprijsvechter voor geheel Versatel 1,34 miljard euro.

Goed bestuur

Een poging om de overige aandeelhouders uit te roken, mislukte eerder dit jaar. De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam vond dat Versatel en Tele2 daarmee niet aan goed ondernemingsbestuur deden. In juni maakten beide partijen bekend dat een overname van de Belgische en Nederlandse activiteiten van Tele2 door Versatel tot de mogelijkheden behoorde om alsnog tot een krachtenbundeling te komen.

"De minderheidsaandeelhouders hebben nu een eerlijke kans om deel te nemen", aldus Tele2-directeur Borgklint. "Dit is geen truc, maar een eerlijke manier om kostenvoordelen uit een samenvoeging van de activiteiten te halen."

Versatel en Tele2 gaan nu onderzoeken wat de activiteiten van Tele2 waard zijn. Dit zal door een onafhankelijke partij worden getoetst, aldus Borgklint. Beide partijen verwachten dat de transactie voor het eind van dit jaar is afgerond.

Aandelen

Versatel maakte verder bekend meer geld nodig te hebben voor de uitvoering van zijn huidige plannen. Versatel overweegt hiervoor een obligatielening of nog meer aandelen uit te geven. Versatel had eind juni nog bijna 67 miljoen euro in kas.

Het geld vliegt echter in een rap tempo de onderneming uit. Eind december bedroeg de kaspositie nog ruim 106 miljoen euro. Het bedrijf heeft veel geïnvesteerd in het uitzenden van live voetbal via internet, waardoor ook nog steeds rode cijfers worden geschreven.