DEN HAAG - De vakcentrale voor middelbaar en hoger personeel MHP overweegt volgend jaar 3 procent meer loon te eisen. Dat heeft de MHP woensdag gezegd. De kleinste vakcentrale trekt hiermee een eerdere uitlating van voorzitter Ad Verhoeven in dat hij 2,5 tot 3 procent bovenop een verwachte inflatie van 2 procent zou eisen.

Overigens is de looneis van 3 procent niet definitief. Als het kabinet op Prinsjesdag in september met maatregelen komt die de lasten voor burgers verminderen, is een lagere looneis ook mogelijk, aldus de MHP.

Bovendien zegt vakbond De Unie, die een ruime meerderheid van de leden binnen de MHP vertegenwoordigt, dat het geen centrale looneis wil stellen. De bond bepaalt de eis per sector. Verder wil ook De Unie afwachten wat voor extraatjes het kabinet in petto heeft voor het middelbaar en hoger personeel.

Loonmatiging

Eerder op woensdag stelde Verhoeven in de regionale kranten dat "de tijd van loonmatiging voorbij is. We zullen geen overdreven eisen stellen, maar 2,5 tot 3 procent boven de inflatie is reëel". Later woensdag kwam de MHP met een gewijzigde, minder spectaculaire eis naar buiten.

Vorige week stelden de FNV en het CNV dat de economische groei is aanleiding is om hun looneisen voor volgend jaar op te schroeven. Zij noemden echter geen concreet percentage.