AMSTERDAM - De eerste islamitische financiële instelling in Nederland heeft zich in Leiden gevestigd. Volgens een woordvoerder van de instelling Bilaa-Riba is er veel interesse voor een islamitisch verantwoorde 'halal' hypotheek, zo meldt De Volkskrant woensdag.

"We wachten nog met het verstrekken van deze hypotheken totdat de wet is veranderd, maar we hebben al meer dan tweeduizend aanvragen binnen."

Halal bankieren betekent dat de financiële dienstverlening voldoet aan de wetten die de koran stelt; volgens de islam is rente een onaanvaardbare vorm van vermogensvermeerdering. De Haagse gemeenteraadsfracties van de VVD en de Islam Democraten willen volgens de krant zo snel mogelijk een wetswijziging, waardoor de hypotheekrenteaftrek ook mogelijk is bij de 'halal hypotheken'.

Huizenbezitters

VVD-raadslid Bart de Liefde noemt het in de krant opvallend dat er onder allochtonen relatief weinig huizenbezitters zijn. "En dat zou voor een deel aan het islamitische verbod op rente kunnen liggen", meent hij. "Dus waarom zouden we dat instrument niet aanpassen, zodat iedereen dezelfde fiscale voordelen kan krijgen?" De Liefde gelooft dat de leefbaarheid in de wijken daardoor kan worden verbeterd.

Als de wetswijziging wordt doorgevoerd, kan Bilaa-Riba, dat letterlijk 'zonder rente' betekent, in opdracht van een klant een huis kopen, het een paar dagen in eigen bezit houden, en vervolgens met winst verkopen aan de opdrachtgever.

Aftrekbaar

"Het is namelijk geen zonde om winst te maken, maar wel om die op te strijken door gewoon achterover te leunen en op de rente te wachten", verklaart de woordvoerder van de instelling. Die winst moet volgens de VVD en de Islam Democraten aftrekbaar zijn. "Het is dus niet zo dat 'die moslims' lekker geen rente hoeven te betalen", licht De Liefde toe.