AMSTERDAM - De Amsterdamse woningcorporaties De Key en Het Oosten en zorginstelling Cordaan gaan het Slotervaartziekenhuis in de hoofdstad kopen. De drie partijen hebben hiertoe een intentie-overeenkomst ondertekend, maakte het ziekenhuis dinsdag bekend.

Volgens die overeenkomst worden de gebouwen en de zeggenschap van het ziekenhuis voor het einde van het jaar overgedragen aan de twee corporaties en Cordaan.

Het consortium had vorige week al een bod uitgebracht. Het ziekenhuis in Amsterdam-West verkeert sinds enige tijd in financiële problemen en was met verschillende partijen in gesprek over een overname. Na de koop door de woningcorporaties en Cordaan is de toekomst van het Slotervaartziekenhuis voorlopig veiliggesteld. Het is de eerste keer in Nederland dat een ziekenhuis via een openbare verkoop van de hand is gedaan.

Toekomst

Volgens het Slotervaartziekenhuis lag het voorstel van Cordaan, Het Oosten en De Key het dichtst bij de uitgangspunten die het zelf voor de toekomst had geformuleerd. De partijen streven naar een "goed florerend basisziekenhuis als een onmisbaar onderdeel van een complete keten van zorgvoorzieningen in Amsterdam-West."

De partijen gaan op korte termijn een concreet businessplan opstellen. Daarbij willen ze het ziekenhuis splitsen en een deel van het gebouw ombouwen tot woningen. De twee woningcorporaties zijn al op grote schaal actief met stedelijke vernieuwing in Amsterdam-West. Cordaan is de grootste aanbieder van langdurige zorg in Amsterdam.

Groep

De koop van het ziekenhuis past bij het streven van de drie partijen "iedere inwoner van Amsterdam-West de juiste zorg op het juiste moment en de juiste plaats te geven". Vooral veel Turkse en Marokkaanse bewoners van Amsterdam-West beschouwen het Slotervaartziekenhuis als 'hun' ziekenhuis. De kopers willen dat de instelling voor deze groep behouden blijft.

Cordaan, Het Oosten en De Key verstrekken voor 31 augustus alvast een overbruggingskrediet als voorschot op de aankoop. Met dit geld kan het ziekenhuis de schuld aan de fiscus voldoen. Het krediet biedt ruimte voor een normale bedrijfsvoering. Het bedrag van de lening evenals het gehele aankoopbedrag worden niet bekendgemaakt.

Medewerking

De partijen zijn hard aan het werk medewerking te krijgen van overheidsinstanties als het College Sanering Zorginstellingen, mededingingswaakhond NMa en de zorgverzekeraars. Zorgverzekeraar Agis heeft al aangegeven dit initiatief volop te willen steunen.