NEW YORK - De beurs in New York is donderdag voor de tweede achtereenvolgende dag hoger gesloten. De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen steeg met 222,42 punten ofwel 2,6 procent op 8845,43 punten. De Nasdaq-index eindigde 48,11 punten hoger ofwel 3,4 procent op 1467,46 punten. De graadmeter voor technologiefondsen bereikte daarmee de hoogste stand in bijna vijf maanden.

De motor op Wall Street was vooral Hewlett-Packard (HP), het computerconcern dat woensdag nabeurs goede kwartaalcijfers presenteerde. Het in de Dow opgenomen fonds, dat ook een grote impact heeft op de Nasdaq, steeg 12,7 procent.

Het vrijgekomen macro-economische nieuws droeg eveneens bij aan de goede stemming op Wall Street. Zo bleken de weekcijfers over het aantal aanvragen van werkloosheidsuitkeringen in de Verenigde Staten veel gunstiger te zijn dan analisten hadden verwacht.

General Electric

Het industriële conglomeraat General Electric (GE) ontpopte zich ook tot een steunpilaar van de Dow, ondanks de winstwaarschuwing en een nieuwe ontslagronde waarmee het concern voorbeurs kwam. Die boodschap was geen verrassing. GE kondigde bovendien een dividendverhoging aan en de verkoop van zijn herverzekeringsactiviteiten, hetgeen werd beloond met een koersstijging van 8,3 procent.

Ook de autofabrikanten beleefden een goede dag als gevolg van een positief analistenrapport over Ford. Ford steeg 15,6 procent en branchegenoot General Motors eindigde ruim 9 procent hoger.

Euro

Tegen het einde van de handel in New York noteerde de euro ,0015 dollar tegen 0,9990 dollar eerder op de dag in Amsterdam.