LONDEN - De prijs van een vat olie is maandag gedaald, nadat een staakt-het-vuren tussen Israël en de Libanese beweging Hezbollah van kracht was geworden. Het bestand leidde tot een afname van de vrees dat de oorlog de olietoevoer uit de regio zou verstoren.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie (van 159 liter) daalde 1,1 procent en sloot op 73,50 dollar. De prijs voor een vat Brent-olie uit de Noordzee zakte ook 1,8 procent tot 74,30 dollar.

De bekendmaking door oliemaatschappij BP dat ze haar veld in Alaska voor de helft open kan houden, versterkte de prijsdaling. Vorige week gingen beleggers er nog van uit dat BP door een lekkage het grootste olieveld in de Verenigde Staten in zijn geheel moest sluiten.

Beiroet

De effectenbeurs in Beiroet reageerde ook positief op het staakt-het-vuren. De belangrijkste beursgraadmeter in de hoofdstad van Libanon steeg 3,8 procent. In de Blom-index steeg het aandeel Solidere, een fonds dat het Libanese culturele erfgoed beschermt, met bijna 5 procent.

Op de Libanese effectenbeurs wordt sinds 1 augustus weer gehandeld, zij het met beperkingen. Daarvoor was de beurs twee weken gesloten geweest door de strijd tussen Israël en de Hezbollah-beweging.