RIJSWIJK - Nederlanders ontvluchten de regen in eigen land en masse voor een lastminutevakantie in een zonnig buitenland. Grote reisorganisaties als Thomas Cook en OAD meldden maandagmiddag dat het aantal lastminuteboekingen 20 tot 25 procent hoger ligt in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Marktleider TUI noemt geen percentage, maar ziet wel "uitzonderlijke groei", met name in de last minutes naar zonbestemmingen.

"De lastminutereizen en lastsecondtickets zijn niet aan te slepen", stelt een woordvoerster van Thomas Cook. "Het loopt storm op de balie op Schiphol, waar we deze reizen verkopen. Bij lastminutereizen gaat het om vakanties die nog in augustus beginnen. Daarnaast zien we dat steeds meer mensen op de bonnefooi naar Schiphol komen en aan de balie een lastsecondticket boeken. Voor een paar tientjes vlieg je dan retour naar landen als Turkije of Spanje."

Het weer

Via merken als Neckermann verkoopt Thomas Cook deze dagen 20 procent meer lastminutes in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. "Dat heeft zeker te maken met de weersomstandigheden. Het weer heeft altijd een direct effect op de boekingen. Tijdens de hittegolven, dat is helemaal nog niet zo lang geleden, zaten de lastminuteboekingen in een flinke dip".

Commercieel directeur Julius ter Haar van OAD ziet in grote lijnen dezelfde ontwikkeling. "Mensen die van plan waren deze zomer in Nederland te blijven, kiezen vanwege het slechte weer alsnog voor een vakantie in het buitenland. Wij schatten dat het aantal lastminuteboekingen ongeveer 25 procent hoger ligt als je het vergelijkt met vorig jaar rond dezelfde tijd."

Teleurstellen

TUI moet veel mensen teleurstellen die op korte termijn naar het buitenland willen. "Er is veel vraag, maar onvoldoende beschikbaarheid. Alleen de laatste tien dagen van augustus bieden nog enige beschikbaarheid", aldus een woordvoerster van TUI. "De interesse voor onze websites is de laatste tijd flink gestegen. Deze interesse resulteert vaker in een boeking op dit moment. Een groot deel van onze capaciteit op korte termijn is echter al uitverkocht."