AMSTERDAM - De formule waarmee rechters de vergoeding bij ontslag berekenen, werkt discriminerend. Dat vindt het Alternatief voor Vakbond (AVV). De vakbond heeft maandag een klacht over die zogeheten kantonrechtersformule ingediend bij de Commissie Gelijke Behandeling.

Volgens het AVV genieten oudere werknemers ten onrechte voordeel bij het berekenen van de ontslagvergoeding. Deze vergoeding is gebaseerd op het aantal jaren dat iemand bij de instelling heeft gewerkt, maar ook speelt een rol of het ontslag de werknemer te verwijten is en hoe oud hij of zij is.

De dienstjaren tellen namelijk zwaarder mee naarmate iemand ouder is. Het AVV vindt het onjuist dat mensen een hogere vergoeding krijgen, alleen omdat zij ouder zijn. Vooral mensen van boven de vijftig hebben voordeel van de huidige kantonrechtersformule.

Het AVV stelt dat de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij arbeid dit onderscheid verbiedt. Niet alleen jongeren zijn de dupe. Ouderen hebben last van negatieve beeldvorming door de voordeeltjes die zij krijgen, aldus de vakbond die vooral de belangen van jongeren dient.