VOORBURG - In Nederland dreigt een schreeuwend tekort aan 'huizen-met-tuin'. Minder dan de helft van de 18.000 te koop staande nieuwe woningen heeft grond. De vraag daarnaar is veel groter.

Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van NVB Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers (NVB). De brancheorganisatie vreest dat het beleid van gemeenten de trend alleen maar zal versterken.

Dat komt volgens NVB omdat 'huizen-met-tuin' niet chic worden gevonden. Beleidsbepalers bij de gemeenten zouden de voorkeur geven aan appartementen die meer stedelijke allure hebben. Hierdoor dreigt een overschot van dat type woning, aldus NVB.

Uit de zogeheten halfjaarlijkse Thermometer Koopwoningen van NVB blijkt verder dat de opgaande lijn in de koopwoningenmarkt, die in 2005 is ingezet, aanhoudt. Dat gebeurt hoewel de rente van 3,9 procent eind 2005 is opgelopen naar 4,7 procent deze zomer.

Verkoop

De gezamenlijke woningbouwers en ontwikkelaars verkochten in het eerste halfjaar 23.000 woningen, een toename van 7 procent in vergelijking met vorig jaar. Voor heel 2006 verwacht NVB een verkoop van ruim 45.000 woningen door het groeiende consumentenvertrouwen.

Gemiddeld gingen de huizen in het afgelopen halfjaar voor 270.000 euro van de hand, 2 tot 3 procent meer dan in 2005. Voor starters wordt het nog moeilijker een nieuwbouwwoning te kopen.

Starterswoningen

Volgens NVB bestaat de woningverkoop voor slechts 4 procent uit echte starterswoningen met een prijs tot 150.000 euro.