DEN HAAG- De luchtmacht heeft een gebrek aan helikoptermonteurs. Vooral het Cougar-detachement op luchtmachtbasis Soesterberg heeft daar last van. Dat heeft de militaire vakbond AFMP maandag gezegd. De Cougar-helikopters vervullen een belangrijke rol in de Nederlandse Afghanistan-missie.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens een AFMP-woordvoerster heeft het helipersoneel geen zin om zo vaak uitgezonden te worden. "En ze kunnen makkelijk elders een baan krijgen." De AFMP, die geen cijfers kan noemen, zegt over het probleem in overleg te zijn met het ministerie van Defensie.

Uitzenddruk

Een woordvoerder van de luchtmacht bevestigde dat het voor Defensie moeilijk is om aan technisch personeel te komen. Het probleem speelt al langer, vooral ook omdat het aantal bemanningsleden per helikopter is uitgebreid om beter met de uitzenddruk te kunnen omgaan. Bovendien wordt het aantal helikopters in de nabije toekomst verhoogd. De druk blijft daarom hoog, aldus de woordvoerder.

Vacatures

Op dit moment kent de luchtmacht vijftien vacatures op een bestand van tachtig technische functies. Via allerlei maatregelen, zoals een bindingspremie en afspraken met regionale opleidingscentra, hoopt het krijgsmachtonderdeel het probleem onder de knie te krijgen.

Voor de inzet van de Cougar in Afghanistan en volgend jaar de grote Chinook-transporthelikopter heeft het tekort nog geen gevolgen.