WIESBADEN - De economie in Duitsland is in het tweede kwartaal met 0,9 procent gegroeid in vergelijking met de eerste drie maanden van dit jaar. Dat is de sterkste groei in meer dan vijf jaar, zo blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Duitse bureau voor de statistiek.

De Duitse economie profiteerde van een toenemende vraag op de thuismarkt. Investeringen in de bouw en de maakindustrie deden de economie goed, terwijl de handel met het buitenland iets afzwakte, aldus het Duitse bureau voor de statistiek.

In vergelijking met het tweede kwartaal vorig jaar bedroeg de groei 1 procent. In het eerste kwartaal kwam de groei uit op 3,1 procent, nadat het percentage van de groei van kwartaal-op-kwartaal naar boven werd bijgesteld van 0,4 naar 0,7 procent.

Rente

Volgens analisten kan de hoger dan verwachte groei in Duitsland leiden tot een verdere verhoging van de rente door de Europese Centrale Bank (ECB). Het belangrijkste rentetarief staat nu op 3 procent. Ook andere economieën in de eurozone, waaronder die van Nederland en Frankrijk, lieten in het tweede kwartaal een stevige groei zien.

Spanje

Maandag werd ook bekendgemaakt dat de Spaanse economie het sterkst was gegroeid in vijf jaar tijd. Gesteund door een toename in de export kwam het groeipercentage in het tweede kwartaal van dit jaar uit op 3,6 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Van kwartaal-op-kwartaal bedroeg de groei net als in Duitsland 0,9 procent.

Van de grote landen in de eurozone blijft Italië wat achter. De economie van het land groeide in het tweede kwartaal in 2006 in vergelijking met het eerste kwartaal met maar 0,5 procent, zo bleek vrijdag.